Wednesday, 31 December 2014

1st Giveaway by Ibu Zarith

Assalamualaikum

Hari ni dah 31 hb Disember. Esok dah masuk tahun baru. Hari ni last day untuk join "1st Giveaway by Ibu Zarith". Korang cepat-cepat join sebelum 12 tengah malam ni tau. Hadiah dia 1g emas tu!

Sila klik banner di bawah untuk join. 


Video Pertama:

Ibu Zarith bertanya: Nyatakan berapakah umur bayi semasa beliau dilahirkan?

Ummi Luqman menjawab: 32 minggu

Video Kedua:


Ibu Zarith bertanya: Nyatakan apakah yang dicadangkan oleh doctor kepada Puan Sylvia Yong?

Ummi Luqman menjawab: Supplement Multivitamin

Video Ketiga:


Ibu Zarith bertanya: Nyatakan pada minit keberapakah si suami terkejut dan sebut "Syukri?"

Ummi Luqman menjawab: masa 00:49


Ibu Zarith: dah habis jawab 3 soalan ni.. Tunggu seminggu dari sekarang untuk tau pemenang dia.

p/s: Ada masa lagi ni join. Jom ramai-ramai memeriah GA Ibu Zarith.
 
Ummi Luqman tag rakan-rakan blogger di bawah:
1. http://www.linchalo.com
2. http://ummuzuhayr.com
3. http://www.wonderfulibu.com

p/s: First time Ros join GA. InsyaAllah Ros pun akan buat satu Giveaway nanti. Jemput follow blog Ros supaya tak ketinggalan. Selamat Tahun Baru 2015 semua! 

Tuesday, 23 December 2014

Promosi Set Cantik Disember 2014

Promosi Set Cantik Disember 2014


Promosi Disember 2014
Vitamin C
Buy 2 Get 5% Discount

Vitamin E
Buy 2 Get 5% Discount

Sebelum baca selanjutnya, Ros nak share Live Testimoni dari seorang pengguna Set Cantik Shaklee. Sila tonton sampai habis.


Lepas 7 Tahun Geram Muka Berjerawat Teruk, Ini Yg Dia Buat from iReach HD on Vimeo.

Dah tengok sampai habis? Apa tindakan korang?

Takkan korang nak tunggu 7 tahun juga kot. Bertindaklah sekarang untuk dapatkan wajah yang gebu bak telur dikupas.

Mari sini Ros tolong buat kira-kira berapa kos untuk Set Cantik Shaklee.
 

Vitamin C- Buy 2 Get 5% Discount

Sebotol ada 180 biji -> 2 botol dah dapat 360 biji
Ianya untuk kegunaan selama setahun 
Harga RM 175.75 untuk 2 botol ( 360 biji )
-> sebiji Vit C Shaklee RM 0.49
Sebulan hanya RM 14.70


Vitamin E- Buy 2 Get 5% Discount

Sebotol ada 120 biji -> 2 botol dah dapat 240 biji
Ianya untuk kegunaan selama 8 bulan
Harga RM 283.10 untuk 2 botol ( 240 biji )
-> sebiji Vit E shaklee RM 1.18
Sebulan hanya RM 35.40

Kesimpulannya.. 
Set Vit C dan Vit E ni hanya RM 50 sebulan je. 

Kalau nak dibandingkan dengan suntikan Vitamin C yang belum tentu selamat ke tak. RM 50 sebulan selama setahun ni kira betul-betul berbaloi.


Hubungi Ros untuk dapatkan harga terbaik Vitamin C dan Vitamin E Shaklee. Dijamin selamat, berkesan dan semulajadi.

pm/whatsapps 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com
SID: 1134 656
FB Page: Ummi's Favorites


Monday, 15 December 2014

Tips Travel Bersama Bayi Demi Merealisasikan Impian Luqman Balik Kampung Naik Bas

Assalamualaikum

Baru-baru ni Ros sekeluarga balik kampung naik bas. Biasa kitorang balik naik kereta je. Tapi demi merealisasikan impian Luqman balik kampung naik bas, kami pun try la sekali. So kali ni Ros nak share tips travel bersama bayi naik bas. 

Untuk pengetahuan korang, Maryam kecik lagi. Baru 3 bulan lebih. Luqman plak dah 2 tahun 9 bulan. Dah pandai cakap dan minta macam-macam. Ni nak naik bas pun sebab tengok tok dengan wan dia datang KL naik bas.


tips travel bersama bayi
Gambar hiasan. Teringat dulu naik bas travel dr Rosenheim, Germany ke Venice, Italy

 

Tips travel bersama bayi dan anak kecik naik bas

1. pilih perjalanan waktu malam

Ros cadangkan naik bas dalam pukul 6 petang ke atas. Waktu mula-mula naik bas, Luqman sangat eksaited. Siap cakap kuat-kuat, Kita naik bas kan, Ummi. Hehe. Tersenyum Ros. 

Selepas dah enjoy scenery kat luar dalam 2 3 jam perjalanan, dia pun tertido.

2. pilih bas yang seat dia besar

Yang ni penting supaya kita selesa. Ros pangku Maryam sepanjang perjalanan. Alhamdulillah Maryam ok. Sengih je kalau tak tido.

3. ambil satu seat untuk anak kecil

Untuk Luqman memang kitorang ambil satu seat. Seronok sungguh dia ada seat sendiri.

Luqman yang dah penat cakap "Kita naik bas kan Ummi". Lagu Wheel on The Bus pun dah nyanyi banyak kali

4. semua keperluan anak dalam satu diaper beg

Letak barang yang kita perlukan dalam diaper beg. contoh: selimut, topi, purse, minuman. Handbag Ros pun tak bawa balik.

5. bawa satu beg luggage sahaja

Ni mak mertua dah pesan awal-awal. Tak payah bawa banyak sangat baju. Pakai je apa-apa baju yang ada kat kampung.

6. nikmati setiap saat

Yang ni penting... oleh kerana kitorang dah decide naik bas, so kenalah nikmati setiap saat. Even bas lambat datang.. jem lagi.. banyakkan bersabar ye. :-)

7. supplemen atau vitamin jangan lupa bawa

Mesti korang tahu kan, aircond dalam bas sejuk. Kemungkinan anak nak selsema tu ada. Ros akan make sure supplemen Luqman Omega dan Vit C chewable tak tertinggal di rumah.

Omega dan Vit C chewable untuk Luqman. Kalau nak juga untuk anak korang, boleh klik sini untuk order.
Ok. Itu saja tips travel bersama  bayi dari Ros.

Banyak lagi impian Luqman ni. Next.. Luqman nak naik aeroplane, pastu nak naik helicopter. Hoho.. Ros nak kena pikir camner nak sewa helicopter plak pasni.

Nantikan tips travel seterusnya.. 
tips travel bersama anak naik kapal terbang :-)



Wednesday, 3 December 2014

Testimoni Set Bersalin

Assalamualaikum

Hari ni Ros nak share testimoni Set Bersalin Shaklee atau sesetengah orang panggil Set Berpantang Shaklee. Biasanya bila kita baca testi penguna lain mesti kita rasa nak cuba sebab set tu dah terbukti berkesan.

Waktu survey set bersalin sebelum ni, Ros pun terpengaruh lepas baca testi pengguna lain. Sebab tu terbeli Minyak Kelapa Dara Tanamera :-) 

Tapi Set Bersalin Shaklee ni memang Ros ambil sebab waktu mengandung dah amalkan Set Hamil Shaklee. Just tambah satu dua supplement lagi, dah dapat Set Bersalin Shaklee. Itulah yang bestnya Set Shaklee ni.

Boleh baca di entry ini pasal testimoni Ros sendiri. :-)

Ramai lagi pengguna yang berpuas hati dengan Set Bersalin Shaklee. Jom tengok apa kata mereka..
 

 Testimoni 1



Sis ni macam saya. Berpantang anak pertama tak habis pun guna set bersalin brand lain. Tapi dengan Set Berpantang Shaklee, lepas habis pantang pun masih boleh guna.

Testimoni 2 


Sis ni pula berjaya menyusukan anak beliau setelah amalkan Shaklee. Dengan Set Bersalin Shaklee, luka cepat sembuh dan susu meriah. Susu meriah waktu pantang memainkan peranan penting dalam penyusuan anak. Ada sesetengah orang bila susu sikit waktu pantang, terus give up nak breastfeed baby.

Ros punya impian nak menyusukan Maryam sehingga umur 2 tahun. Alhamdulillah abang Maryam, Luqman menyusu badan sampai umur 2 tahun lebih.

Testimoni 3


Sis ni amalkan Shaklee dari waktu mengandung sampai lah anak beliau umur 2 tahun. Waktu pantang, badan cergas sampai mak tegur tak macam orang bersalin. 

Memang betul. Ros pun masa bersalin Maryam, saudara yang datang melawat tanya dah habis berpantang ke? Padahal baru hari ke-14. Alhamdulillah Set Bersalin Shaklee memang membantu.

Kalau masih belum ada set bersalin, pm/whatsapp Ros cepat-cepat.
Set Bersalin Shaklee takkan mengecewakan anda. 

pm/whatsapp 019- 367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com / ummisfav@gmail.com

FB page: Ummi's Favorites
SID: 1134 656




Friday, 28 November 2014

Panduan Membeli Set Bersalin Yang Boleh Guna Walaupun Dah Habis Pantang

Assalamualaikum

Sememangnya semua ibu-ibu hamil inginkan proses berpantang berjalan dengan lancar. Tentu ada yang tertanya-tanya panduan membeli set bersalin terbaik untuk kegunaan di dalam pantang nanti. Pemilihan set yang betul bakal menjadi satu pengalaman yang indah untuk dikenang.  

panduan membeli set berpantang

Ros dulu pun ada juga survey set bersalin yang terdapat di pasaran. Antara yang berkenan di hati adalah Set Tanamera. Semuanya gara-gara baca testimoni di Majalah Pa&Ma. :-)

Kebanyakan testimoni pengguna Minyak Kelapa Dara dari Tanamera ni kata tiada koyakan semasa bersalin. Bila tiada koyakan maka tiadalah jahitan episiotomi. So memang Ros harap sangat waktu bersalin anak kedua ni.. tak kena jahit.

Kenapa tak nak dijahit? Hohoho. Masih terbayang-bayang pengalaman bersalin anak pertama. Walaupun baby kecil, tapi masih digunting. Bila kena dijahit, kita kena lebih berjaga-jaga atau lebih berhati-hati takut luka episiotomi terbuka atau berdarah.

So di sini Ros nak berikan panduan untuk memilih set bersalin berdasarkan pengalaman diri sendiri:

Panduan Membeli Set Bersalin

 

1. Boleh diambil seawal mungkin

Kalau boleh guna dari sebelum bersalin, lagi bagus. Kalau tak, selepas bersalin  boleh terus ambil. Bukan yang lepas seminggu, baru boleh ambil. 

Kalau anak jaundis, ada sesetengah set bersalin tidak boleh diambil selagi anak belum sembuh.


2. Boleh mempercepatkan penyembuhan luka

Yang ni penting sebab kita mesti nak luka sembuh secepat mungkin. Banyak implikasi kalau luka lambat sembuh. 

Bila lambat sembuh, macam mana kita nak kembali cergas untuk jaga anak yang baru lahir.

3. Ada Minyak Kelapa Dara

Kalau taknak ada koyakan, amalkan minyak kelapa dara seawal minggu ke-35. Rajin-rajinkan lah diri buat urutan perineum. Boleh rujuk sini untuk cara urutan perineum.

4. Boleh menenangkan perasaan ibu baru bersalin

Emosi ibu baru bersalin ni tak stabil. Dahlah penat melahirkan anak, nak sesuaikan diri dengan rutin baru seperti bangun malam menyusukan anak. Boleh meroyan kalau tak jaga emosi betul-betul.


5. Boleh elakkan sembelit

Bab sembelit dalam pantang ni Ros memang fobia. Siapa yang pernah rasa sembelit, mesti tahu keperitannya. Kalau kena waktu pantang..lagi lah teruk.

Baca entry ini untuk tahu cara elak sembelit dalam pantang.

6. Boleh membekalkan nutrisi 

Antara sebab terjadinya sembelit sebab kita kurang makan makanan berserat. Waktu pantang kan, itu tak boleh makan. Ini tak boleh makan. Mana tak cukup nutrisi.

Ros harap panduan di atas membantu ibu-ibu hamil memilih set yang terbaik untuk kegunaan dalam pantang nanti. 

Kalau tanya Ros lah kan, Ros akan beli Minyak Kelapa Dara sahaja ditambah dengan Set Bersalin Shaklee. Lain orang, lain pendapat kan. Terpulang pada diri masing-masing.

Hari tu Ros beli Minyak Kelapa Dara Tanamera. Alhamdulillah tercapai impian bersalin tanpa sebarang koyakan. Syukur sangat-sangat.
vco tanamera
Minyak Kelapa Dara Tanamera

Ros ada share di entry sebelum ni kenapa Ros memilih Set Bersalin Shaklee. Boleh baca di sini

Satu yang Ros suka pasal Set Bersalin Shaklee, ianya untuk kegunaan selama lebih kurang 4 bulan. Maksudnya, lepas pantang pun Ros boleh sambung makan. Hah.. tiada pembaziran.

set berpantang shaklee
Set Bersalin Asas Shaklee. Boleh juga tambah Ostematrix

Untuk ibu-ibu hamil yang masih tercari-cari Set Bersalin, buatlah pilihan yang bijak. Dapatkan set yang berbaloi untuk duit yang anda laburkan. Make sure set yang anda beli tu boleh guna sampai habis. Kalau tak habis guna masa dalam pantang,make sure still boleh diambil selepas pantang.

Untuk dapatkan Set Bersalin Shaklee, boleh hubungi Ros seperti di bawah:  
pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com / ummisfav@gmail.com 
FB page: Ummi's Favorites
ID: 1134 656 




Monday, 24 November 2014

Cara Install CommentLuv Di Blogger

Assalamualaikum
  
Yeay.. Ros baru je letak CommentLuv di blog Ros sebab dah janji dengan kak Lin Chalo dari SweetBonda. Cara install CommentLuv di blogger atau blogspot ni sebenarnya agak senang. Ingatkan susah..


Tahu tak korang yang CommentLuv boleh membantu blog korang berada di rank teratas di carian google? Bila orang singgah di blog korang dan komen, mereka akan meninggalkan backlink di blog kita. 

Dengan link yang ditinggalkan juga, senang kita nak blogwalking ke blog mereka pula. Saling singgah-menyinggah. :-)

Hah.. kalau dah tahu, cepat-cepatlah install CommentLuv.

Cara install CommentLuv

Untuk tutorial bergambar boleh tengok di sini.  

Memang jelas penerangan yang diberikan. Just ikut step by step yang dia tunjuk.

Selamat mencuba. 

Bila-bila masa, datanglah singgah sini lagi. Ros nak share pengalaman menarik dari zaman study di Jerman dulu sampai la ke pengalaman membesarkan anak-anak.

InsyaAllah.




Thursday, 20 November 2014

Cara Elak Sembelit Dalam Pantang Supaya Jahitan Episiotomi Tak Terbuka Balik

Assalamualaikum

Bila dah berhari-hari tak membuang, saya minta husband bawa pergi klinik. Seksa betul kena sembelit dalam pantang. Terlebih teran, takut terbuka pulak jahitan luka episiotomi. Jumpa doctor at least doctor boleh check sekali keadaan luka kita.

sembelit selepas bersalin

3 petua pertama diberikan oleh doctor yang merawat Ros ketika kena sembelit sewaktu bersalin anak pertama dahulu. Yang no. 4 tu Ros amalkan sejak mengandungkan anak kedua.

Petua elak sembelit selepas bersalin

1. banyak minum air masak

Mungkin kita biasa dengar orang dulu-dulu minum air sedikit sahaja. Dalam setengah cawan air saja mak Ros cerita. Sikit kan.. Mengikut kepercayaan orang dulu-dulu, mereka takut Miss V becak atau berair.

Tapi doctor pesan.. banyakkan minum air masak. Paling kurang 3 liter. Dahla kita menyusukan anak. Macam mana nak hasilkan susu kalau air pun minum sikit je. Ye tak ye jugak kan..

minum banyak air
Minum air bukan segelas tau. Tapi 8 gelas untuk cukupkan 3 liter

2. makan buah oren

Dalam banyak-banyak buah, mak Ros cakap dalam pantang boleh makan buah oren. Tapi kat rumah takde pulak buah oren. So tak makan langsung buah ketika dalam pantang.

Jumpa doctor, dia pun suruh makan buah oren juga untuk atasi sembelit. Buah oren ada Vitamin C. Hehe. Ni semua orang tahukan... Tapi korang tahu tak Vitamin C boleh membantu dalam menyembuhkan luka bersalin?

Disebabkan kat rumah takde buah oren, doctor cadangkan beli Peel Fresh Oren. So, balik dari klinik terus saya dan husband singgah kedai beli beberapa kotak Peel Fresh Oren. 

makan oren
Makan buah oren atau buat jus. Kalau tak, boleh beli Peel Fresh Oren je.

3. makan ubat klinik

Dah pergi klinik, mesti doctor bagi ubat untuk sakit kita kan. Untuk sembelit dia bagi ubat jenis minum warna hitam. Nama ubat tu Ros dah tak ingat dah. Ubat tu berkesan juga walaupun ambil masa beberapa hari.
makan ubat
Makan ubat yang dibekalkan oleh klinik

Bila teringat balik kisah sembelit waktu berpantang anak pertama ni, memang ngeri. Fobia betul. Ros takut kalau terteran kuat sangat, jahitan tu terbuka balik. 

4. ambil Ostematrix

Waktu bersalin anak kedua dah kenal Ostematrix. So Ostematrix la yang dicari sebelum tidur. Kalau terlupa makan, badan sendiri yang merana esoknya.

Pengambilan Ostematrix dan minum 3 liter air sehari memang membantu mengatasi masalah sembelit Ros. Even masa mengandungkan anak kedua, Ros tak tinggal Ostematrix takut kena sembelit.
Ostematrix
Ostematrix ni termasuk termasuk dalam Set Bersalin yang Ros ambil.

 Bonus ambil Ostematrix

Ostematrix memang sangat-sangat best. Antara kebaikan lain yang Ros dapat adalah:

  • badan lebih segar bila bangun keesokan harinya
  • membekalkan kalsium untuk penghasilan susu ibu
  • tiada lagi sengal-sengal badan akibat bangun menyusukan anak di tengah malam.
  • tidur lebih lena

Kalau anda juga alami sembelit selepas bersalin, eloklah dapatkan Ostematrix sekarang. Tak dapat dibayangkan, jahitan luka episiotomi terbuka balik. Eeee.. Ngerinya.

Untuk dapatkan Ostematrix, boleh hubungi Ros seperti di bawah:
pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com / ummisfav@gmail.com
ID: 1134 656

Atau order sendiri dengan klik di sini.
Terima kasih.



Monday, 10 November 2014

Pergi Seminar Boleh Bawa Anak?? Biar betul. Seminar apa tu?

Pada hujung minggu yang lepas saya menghadiri seminar ASB (Aku Sayang Bini) yang dianjurkan oleh kumpulan Shaklee saya. Seminar berlangsung selama 2 hari di HQ Shaklee, The Pinnacle, Subang Jaya.

berbisnes sambil jaga anak

Yang bestnya, peserta dibenarkan membawa anak-anak bersama. Kalau ada 4 orang anak, nak angkut semua pun boleh. Takde hal.

Sudah tentu saya membawa Maryam kerana Maryam baru berumur 2 bulan lebih. Weekdays dah tinggal kat taska. Takkan weekend nak tinggal lagi. Sambil berseminar sambil menjaga Maryam. 

Belum pernah lagi saya pergi mana-mana kursus atau seminar yang membenarkan anak kita masuk sekali bilik seminar. Nak tahu tak? Kebanyakan aktiviti yang dianjurkan oleh Shaklee memang boleh bawa anak. Itulah yang saya paling suka. :-)

Jom tengok betapa meriahnya kursus anjuran ASB ni.



Group Jutawan Shaklee Paling ROCK - ASB Mega Seminar 2014 from iReach HD on Vimeo.

Kalau berminat nak join sama seminar macam ni di masa akan datang, bolehlah hubungi saya seperti di bawah. Tak payah risau anak nak tinggal mana sewaktu kita pergi berseminar.

pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com

Tahu tak, saya telah mengambil langkah untuk mengubah kehidupan saya di masa hadapan. Misi saya untuk jana 5-angka sebulan supaya boleh bantu lebih ramai orang. Besarkan impian saya. InsyaAllah.

Kita mesti berani berimpian besar. Mengikut kata Dr Azizan Osman, "Antara kunci kejayaan adalah dengan membina impian, menulis matlamat dan berdoa untuk mencapainya tanpa memerlukan wang"

So sekarang saya tanya anda: Apakah impian anda?

p/s: First time saya letak video kat entry. Saya refer kat sini untuk tutorial letak vimeo kat blogspot.



Resepi Homemade Play Dough- MUDAH dan SELAMAT untuk Anak Suka Mengutip Masuk Mulut

Assalamualaikum

Dah lama nak share resepi homemade play dough ni. Berkali-kali dah buat. Hasil memang tak mengecewakan.
Bahan- bahan pun MUDAH didapati. Yang paling penting, SELAMAT untuk anak kecil yang suka mengutip atau masih dalam fasa 'mouthing' sebab semua bahan adalah bahan yang kita selalu guna untuk buat kek.

Homemade Play Dough

Jom tengok apa bahan-bahan yang diperlukan.

Bahan-bahan: 

1 cawan tepung gandum
setengah cawan garam
2 sudu besar cream tartar
1 sudu besar minyak masak
1 cawan air
beberapa titis pewarna makanan


DIY play dough
Tulis kat Sticky Post-It tampal kat cabinet dapur dulu. Asyik jatuh je. Sebelum hilang, baik tulis kat blog. :)

Cara-cara membuat:

1. gaulkan semua bahan-bahan dlm periuk
2. setelah sebati, masak atas api sederhana
3. kacau selalu
4. tutup api bila bertukar kepada doh


Part gaul tu, kita boleh suruh anak kita gaul sendiri. Of course part masak atas api, kita yang kena buat. Unless anak kita memang dah besar dan boleh kendalikan peralatan di dapur dengan baik.

Kebaikan bermain play dough:

1. mengasah kemahiran motor halus

walaupun anak kita masih tak tahu nak membentuk sesuatu objek dengan play dough tu, tapi dia masih boleh mencucuk batang ais krim (popsicle stick) atau pipe cleaner di playdough tu. Kepentingannya sama seperti bermain dengan water bead.

2. mengasah kretiviti dan daya imaginasi

terdapat banyak idea untuk bermain dengan playdoh. Anda boleh bagi googly eye. Boleh suruh anak membuat bentuk orang atau alien.

3. mengasah kemahiran berbahasa

ketika bermain, kita boleh beritahu anak apa warna playdough. apa yang sedang dia buat. sebagai contoh, membentuk bulat seperti guli. atau panjang seperti ular.

Banyak lagi kebaikan bermain playdough. Boleh refer sini.

Terdapat banyak idea untuk bermain play dough. Jadilah ibubapa yang kreatif. Paling tidak pun, bagi cookies cutter.


Kalau risau rumah bersepah, lantai berminyak sebab main play dough. Takyah buat. Biar cikgu kat taska je ajar anak kita. Walaupun sebenarnya, tanggungjawab mendidik anak bermula dengan ibubapa di rumah. Bukan cikgu-cikgu di taska. Bukan babysitter.

 



Friday, 7 November 2014

Anak Kurus Macam Lidi? Ikut 3 Cara Tambah Berat Badan Anak 2 Tahun yang Tak Nak Makan - Berkesan Untuk Ibu Bekerjaya

Assalamualaikum

Ramai ibu-ibu bekerjaya di luar sana risau macam mana nak tambah berat badan anak 2 tahun. Tiba waktu makan, mesti anak refuse nak makan. Bukan sayur je, nasi pun tak nak makan.

cara tambah berat badan anak 2 tahun
Ros sangat stress bila tiap-tiap bulan kena gi followup. Dahlah kena pergi waktu pejabat. Masuk lambat. Berat takde improvement pun dari bulan sebelum ni. Ros ada cerita kisah Luqman di entry ini.

Banyak tips yang Ros jumpa di internet. Salah satunya, anda boleh baca di sini.

Tapi ni Ros nak share pengalaman sendiri. Cara paling BERKESAN yang anda boleh buat jika anda juga ibu berkerjaya seperti Ros.

Cara Tambah Berat Badan Anak

1. Waktu makan

Jika anak tak nak makan bila tiba waktu makan, anda boleh bagi dia makan sewaktu dia leka bermain. Misalnya, ketika dia sedang bermain dengan kereta mainan, suapkan dia. Mungkin ambil masa lama nak habiskan sepinggan makanan. Tapi mesti sabar tau!


2. Libatkan anak sewaktu anda masak

Bagi ibu-ibu yang bekerja, kita boleh libatkan anak sewaktu memasak di hujung minggu atau selepas pulang dari kerja. Jika anak kita suka makan telur, tunjukkan telur kepadanya dan beritahu dia kita nak buat apa dengan telur itu. 

Sebagai contoh: nak buat telur goreng. Pecahkan telur dan pukul telur tu di hadapannya. Beri peluang untuk dia cuba pukul telur itu. Sambil goreng telur tu, beritahu dia, telur itu untuk dia.. nanti sayang makan tau. 

Ketika waktu makan, cakaplah.. nilah telur yang sayang Luqman buat tadi tu. Mesti dia teruja nak makan hasil air tangan sendiri.


3. Supplement tambahan

Sebagai ibu kita tak boleh lokek nak keluarkan duit untuk beli supplement tambahan untuk anak kita. Terdapat banyak supplement tambahan di pasaran. Ros memilih yang semulajadi, selamat dan berkesan

Ros bagi anak Mealshakes dan Vit C Chewable. Biasanya, Mealshakes Ros masukkan dalam susu atau milo. Vit C pula Ros bagi bila dia minta. Luqman tiap-tiap hari mesti minta lah. Sampai Ros kena sorokkan.:-)
meal shakes
Meal Shakes perisa vanilla
Mealshakes menyediakan hidangan lengkap yang mengandungi 24 jenis vitamin dan mineral. Nutrisinya mudah diserap oleh badan kanak-kanak. Ia diperbuat daripada bahan semulajadi- buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain.
chewable vitamin c
Vitamin C Chewable yang sedap!
Vitamin C Chewable mengandungi 100mg vitamin C. Ianya bertujuan untuk mempertingkatkan fungsi imun dengan menyokong sistem pertahanan semulajadi anti-oksidan badan. Ia turut menggalakkan kesihatan mata, gigi, otot dan salur darah.

So far, lepas Ros bagi Mealshakes dan Vit C Chewable, berat Luqman naik sebab selera makan dia bertambah. Alhamdulillah. Semua dengan izin Allah.

Sekarang dah tak payah pergi followup lagi. Happy nya Ros. :-)

Anda mesti tengok testimoni live dari seorang ibu yang anaknya dahulu kurus kering dan kerap sakit. Tapi kini tidak lagi..
Apa rahsia beliau? Sila tonton video ini sampai habis.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Kalau anda nak berat anak anda naik juga, bertindaklah sekarang. Kalau tak, sampai bila pun berat anak anda tak naik-naik.

Nak order sendiri Mealshakes dan Vit C Chewable, boleh klik sini. Nak suruh Ros orderkan pun boleh. 

Hubungi Ros jika ada sebarang pertanyaan
pm/whatsapp 019-3673245
email: a.rosmawati@hotmail.com
SID: 1134 656 
FB page: Ummi's Favorites 



Friday, 31 October 2014

Komposisi Susu Ibu (Part 1)

Assalamualaikum

Semua orang tahu bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi yang baru lahir. Tetapi ada juga ibu-ibu yang memberikan bayi mereka susu formula seawal bayi dilahirkan.

Tahukah anda bahawa komposisi susu ibu sangat-sangat unik. Komposisinya berubah seiring usia bayi.

Komposisi Susu Ibu

Kolostrum

Pada awal kelahiran bayi, cecair yang keluar dari payudara si ibu dinamakan kolostrum. Kolostrum ini berwarna putih kekuningan. Ia juga digelar titisan emas atau cecair emas. Kenapa ia digelar sedemikian?

Gambar kiri: Kolostrum hari ke-4, Kanan: Susu matang hari ke-8 



Sumber: sini

Emas adalah sangat berharga. Begitu juga kolostrum. Kolostrum kaya dengan karbohidrat, protein dan antibodi. Ia memiliki kandungan imun yang tinggi untuk melindungi bayi yang baru lahir kerana mereka belum pernah terdedah kepada udara dan persekitaran di luar rahim si ibu. 

Kolostrum juga mudah dicerna. Perut bayi yang baru lahir hanya sebesar buat ceri. Kecilkan? Ketika bayi berusia 3 hari, saiz perutnya adalah sebesar walnut. Selepas seminggu lahir baru sebesar apricot.  

Cuba bayangkan jika kita beri bayi yang baru lahir minum susu formula 2oz?

Ramai ibu bimbang anak mereka kelaparan kerana kolostrum keluar hanya beberapa titis. Percayalah ianya cukup untuk bayi anda.  

Tidak perlu beri air masak. Air masak tidak mempunyai khasiat untuk bayi. Malah berbahaya kepada bayi yang baru lahir. Antaranya boleh menyebabkan sawan tarik dan menghakis lapisan pelindung di perut bayi. Sebaliknya, kolostrum dapat melindungi saluran pencernaan bayi.  


Monday, 27 October 2014

ESP Sesuai Untuk Siapa?


Assalamualaikum

ESP atau Energizing Soy Protein merupakan supplement Shaklee yang dibuat daripada protein soya non-GMO.Ia juga mempunyai 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita.

ESP sesuai untuk siapa?

Kebiasaan orang mengambil ESP untuk tujuan tertentu. Biasanya untuk menyelesaikan masalah yang sedang mereka hadapi. Sebagai contoh:

1. Ibu menyusu yang ingin menyusukan anaknya secara eksklusif tetapi susu makin hari makin kurang

- so ambil ESP sebagai milk booster. Tapi still kena ikut konsep "supply vs demand".

2. Orang yang tak boleh menelan pil atau kapsul vitamin. Mencari altenatif lain atau supplement dalam bentuk serbuk

- so bancuh ESP dengan minuman kegemaran seperti milo atau horlick. Dapat juga tampung mana-mana nutrisi yang kurang dari badan.

3. Orang yang ada gastrik tapi terlalu busy untuk ambil breakfast atau tak lalu nak makan breakfast.

- so minum ESP pagi-pagi sebagai  breakfast. Rasa kenyang lebih lama. 

Adakah anda tergolong dalam 3 kategori di atas? Jika tidak.. hubungi saya untuk konsultasi dan penerangan adakah ESP sesuai untuk anda. pm/ whatsapp 019-367 3245 ye.

Anda nak kurus? Anda nak tambah berat badan? Anda mencari Energy booster sebab selalu rasa penat?

ESP boleh membantu. Tapi kena ikut jadual pengambilan yang betul.. baru hasrat anda tercapai.

pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com
SID: 1134 656


Konsultasi eksklusif dan terbaik akan diberi kepada pelanggan kesayangan saya.
Nak order sendiri pun boleh. Klik sini ye.

Tuesday, 21 October 2014

4 Pantang Larang ESP Yang Mesti Anda Tahu


Assalamualaikum..

Tiba je bulan Promosi ESP buy 6 free 1 ni, di mana-mana saja orang promote kebaikan, kelebihan, keistimewaan dan keberkesanan ESP ni. Tak dinafikan ESP memang terbaik. Ini saya akui. Tapi...

Tahukah anda ESP ada pantang larangnya yang tersendiri?

Hah..jangan main beli je. Kena ambil tahu pantang larang ni.

1. ESP dilarang dibancuh bersama air panas.

Ini kerana ESP terdiri daripada protein. Protein akan musnah pada suhu yang tinggi.

2. ESP tidak boleh diambil lebih daripada 3 sudu besar.

Protein yang diambil berlebihan boleh membebankan buah pinggang. Lagi-lagi kalau anda kurang minum air.

3. ESP tidak boleh diberikan kepada bayi dan kanak-kanak di bawah 1 tahun.

Kanak-kanak dan bayi memerlukan pelbagai nutrien untuk tumbesaran mereka. Bukan protein semata-mata. Lagi elok bagi Mealshake kepada kanak-kanak.

4. ESP tidak boleh dibancuh bersama minuman berkafein.

Minuman berkafein seperti kopi dan teh akan menghalang penyerapan nutrien ke dalam tubuh badan. Tak ke rugi.. minum tapi tak dapat sebarang khasiat.

Ada lagi pantang larang yang lain. Nak tahu lanjut boleh pm/whatsapp saya di 019-367 3245. Saya tunggu. :-)

Dah tahu pantang larang ESP ni.. boleh la sambung minum. Hihihi. Bagi yang belum cuba, boleh dapatkan satu canister daripada saya.

pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com
SID: 1134656

Konsultasi eksklusif dan terbaik akan diberi kepada pelanggan kesayangan saya.
Nak order sendiri pun boleh. Klik sini ye.

Sunday, 19 October 2014

4 Tanda-Tanda Hampir Bersalin


Assalamualaikum

Tahukah anda apabila kepala bayi telah turun ke bawah atau dipanggil engaged, anda harus bersedia kerana boleh bersalin pada bila-bila masa sahaja.

Jom tengok 4 lagi tanda-tanda hampir bersalin.

1. Keluar lendir pekat bercampur darah

Lendir ini boleh keluar beberapa hari sebelum hari bersalin.

Macam Ros sewaktu anak kedua, keluar hari ini, esok Ros bersalin. Ros ingat keputihan biasa-biasa sahaja walaupun warnanya sedikit coklat. Ros masih buat-buat tak tahu.

2. Sakit belakang

Sakit belakang ini agak berbeza daripada sakit belakang yang selalu kita rase sepanjang kehamilan kita. Ia terasa lebih kuat dan sakit di bahagian bawah belakang.

3. Kontraksi yang kerap, konsisten

Kontraksi ini datang semakin lama semakin kerap. Anda harus perhatikan selang berapa lama ia datang dan tempoh dia datang. Sebagai contoh.. selang sejam.. kemudian selang setengah jam.. kemudian selang 15minit. Biasanya kontraksi berlangsung selama 15 hingga 30 saat.

Pengalaman Ros.. bila terasa sakit belakang dan kontraksi yang sekejap ada sekejap hilang, Ros mengambil keputusan untuk ke hospital untuk pemeriksaan. Sewaktu daftar misi tanya kenapa datang. Ros cakaplah rasa macam ada kontraksi tapi tak sure kontraksi sebenar atau Braxton Hicks. Apabila berjumpa doktor, doktor mengesahkan sudah 4cm bukaan. Alhamdulillah.. nasib baik Ros datang check.

4. Air ketuban pecah

Sesetengah ibu akan mengalami air ketuban pecah. Kalau ini berlaku.. memang kena cepat-cepat pergi hospital.

Air ketuban pecah akan mempercepatkan pembukaan servik. Kalau dah masuk labor room.. doctor akan pecahkan air ketuban supaya bukaan cepat menjadi 10 cm.

Andai kata ada mommies yang bersalin awal atau bayi belum masuk 37 minggu, ni Ros nak share pengalaman Puan Hidayah dalam menjaga anak pramatang beliau.


Menyusu Anak Pramatang Memang Mencabar, Apa Yg Perlu BUAT? from iReach HD on Vimeo.

Bayi Puan Hidayah baru 32 minggu ketika dilahirkan. Disebabkan lahir tak cukup bulan, Puan Hidayah tidak berputus asa untuk menyusukan bayi pramatang beliau supaya berat bayi cepat naik.
Apabila berat bayi cepat naik, cepatlah boleh keluar dari incubator.

So mommies jangan stress-stress. Jika Puan Hidayah boleh, anda juga pasti boleh.
Hubungi Ros jika perlukan bantuan.
pm/whatsapp 019-367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com / ummisfav@gmail.com
FB page: Ummi's Favorites
 
p/s: Dah ada set bersalin blom?

Kalau belum ada, apa kata anda baca panduan membeli set bersalin yang boleh guna walaupun dah habis pantang di sini. Jangan bazirkan wang anda untuk set bersalin yang akan jadi bahan hiasan selepas habis pantang. 



Friday, 10 October 2014

Set Bersalin Pilihan Saya


Assalamualaikum

Nak tahu set bersalin pilihan saya?

Pengalaman berpantang anak pertama dengan set bersalin berasaskan jamu membuatkan saya memilih set bersalin Shaklee untuk berpantang kali kedua.

Kenapa saya memilih set bersalin Shaklee?

- Set bersalin Shaklee boleh diambil sejurus selepas kelahiran bayi.

Sewaktu berpantang anak pertama.. bayi mengalami jaundis. Emak menasihatkan saya supaya menangguhkan dahulu pengambilan jamu. Selepas dua minggu baru saya ambil.

Sewaktu berpantang anak kedua... saya mengambil semua supplement sejak hari pertama lagi. Ianya selamat walaupun bayi mengalami jaundis. Yang bestnya, dalam masa 5 hari sahaja anak saya bebas jaundis.

- Set bersalin Shaklee mengandungi Zinc yang membantu mempercepatkan luka dan mengurangkan masalah keguguran rambut.

Sewaktu berpantang anak pertama.. luka bersalin lambat sembuh dan saya mengalami keguguran rambut yang teruk.

Sewaktu berpantang anak kedua..  masalah keguguran rambut saya berkurangan. Alhamdulillah..Saya tidak dijahit kerana luka hanya 1 cm.  Saya mengharapkan Zinc mempercepatkan proses penyembuhan luka. Ya. memang luka saya cepat baik.

- Set bersalin Shaklee mengandungi B-complex.

Sewaktu berpantang anak pertama... saya amat stress. Banyak faktor yang menyebabkan saya stress. Antaranya:
- ditahan di hospital terlalu lama.
- demam selepas kelahiran anak
- jaundis anak tinggi
- anak kerap berjaga malam

Sewaktu berpantang anak kedua.. saya menjadi lebih tenang dengan pengambilan B- complex. Saya juga berasa  lebih bertenaga. Saudara mara yang melawat pun pelik. Tak macam orang dalam pantang. Saya masih boleh melayan anak sulung yang bersama saya semasa berpantang. 

- Set bersalin Shaklee mengandungi Vitalea iaitu multivitamin.

Sewaktu berpantang anak pertama.. saya mengambil multivitamin yang diberi oleh hospital. Tahukah anda multivitamin itu adalah multivitamin sintetik? 

Sewaktu berpantang anak kedua.. saya mengambil Vitalea. Untuk pengetahuan semua, kesemua supplement Shaklee adalah selamat dan semulajadi. Telah banyak wang dilaburkan untuk memastikan produk Shaklee sentiasa selamat, sentiasa berfungsi dan sentiasa mesra alam.

Sewaktu berpantang, banyak makanan kita tidak boleh ambil. Dengan Vitalea, saya tetap mendapat nutrisi yang diperlukan untuk memulihkan kembali kesihatan diri.

- Set bersalin Shaklee mengandungi Vitamin C

Sewaktu berpantang anak pertama... saya demam pada hari pertama. Pulang ke rumah demam lagi kerana bengkak susu pula.

Sewaktu berpantang anak kedua.. saya terus mengambil Vitamin C. Bimbang akan demam lagi. Alhamdulillah. Demam tiada. Vitamin C memang membantu meningkatkan sistem imun badan.

_____________________________________________________

Jika anda akan menjadi ibu buat pertama kali, saya berharap anda tidak perlu merasai pengalaman berpantang yang tidak menyenangkan. Sangat perit.

Jika anda pernah berpantang dengan set bersalin berasaskan jamu dan mengalami pengalaman yang sama seperti saya ketika berpantang anak pertama, cubalah Set bersalin Shaklee. Pasti tidak mengecewakan.

Saya hanya berkongsi apa yang telah saya alami. 
Memang pengalaman berpantang anak kedua dengan Set bersalin Shaklee amat menggembirakan saya.

Tu testimoni saya. Nak tengok testimoni live dari pengguna Set Bersalin Shaklee? Jemput tengok video di bawah.
 

Ibu Muda Ini Serik Nak Beranak Lagi Sbb Seksa Pantang. Apa Yg Buat Dia Berubah? from iReach HD on Vimeo.

Masih tak percaya dengan Set Bersalin Shaklee? Boleh hubungi saya seperti di bawah untuk pertanyaan lanjut.

pm/whatsapp 019- 367 3245
email: a.rosmawati@hotmail.com

FB page: Ummi's Favorites
SID: 1134 656

Saya harap anda tak perlu melalui pengalaman berpantang yang memeritkan seperti saya dah Puan Khadeejah. Betul saya taknak anda laluinya. Pilihlah Set Bersalin Shaklee.

Untuk order terus Set bersalin ni, boleh klik sini.

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.



Wednesday, 8 October 2014

DIY: Mini Water Bead

Assalamualaikum..

Pernah dengar tentang Water bead?

Water bead dikatakan baik untuk sensory experience. Boleh baca di sini mengenai kepentingan sensory play.

Saya tak pernah cari kat mana boleh beli water bead. Memandangkan ada pilihan lain yang lebih selamat, saya memilih untuk buat sendiri.

Bahan-bahan:

- biji selasih / basil seed
- air untuk merendam
- pewarna makanan


Cara-cara:

- masukkan satu sudu besar biji selasih ke dlm bekas kecil untuk setiap warna
- masukkan sedikit pewarna
-rendam selama lebih kurang 5 minit
- pindahkan ke bekas besar untuk bermain


Sebelum bermain.. boleh tambah sedikit air supaya biji selasih tu boleh bergerak-gerak.

Memang best anak main ni. Tapi mommies la nak kena kemas lepas tu. Biji selasih ni susah sikit nak ditanggalkan kalau melekat di baju. So, make sure mommies sanggup  bersihkan sebelum cuba ye!

Saya pun masih belajar untuk menerima keadaan berselerak selepas bermain. Bagi saya, sensory experience itu lebih penting. :)




Tuesday, 7 October 2014

Barang Yang Perlu Dibawa Ke Hospital Untuk Bersalin


Assalamualaikum

Bila dah masuk trimester ke-3 mesti mommies semua dah nak kena start packing barang yang perlu dibawa ke hospital. Tak tahu nak packing apa?

Di bawah saya listkan barang-barang yang perlu dibawa:


Barang Keperluan Ibu

- kain batik
- stokin
- selipar
- tuala mandi
- kelengkapan mandian/penjagaan diri ( sikat, pencuci muka, berus gigi, ubat gigi, shower gel dsb)
- maternity pad dan seluar dalam
- nursing bra dan nursing pad
- makanan ( milo 3in1, biskut, roti dsb)
- baju untuk pulang

Barang Baby

- baju newsborn
- pampers newsborn
- topi newsborn
- mitten and booties
- receiving blanket
- tuala baby
- barut
- bedung
- minyak TYT atau minyak telon lain

Semasa di hospital, ada juga mommies yang mengunakan seluar dalam pakai buang. Walaupun tak baik untuk alam sekitar.. tapi ia memudahkan. Ye lah kan. Tenaga selepas bersalin kena dipulihkan kembali. 

Selepas bersalin.. awal-awal tu memang kena elakkan membasuh atau terkena air lama-lama. Even mandi pun tak digalakkan. Dua tiga hari lepas tu baru mandi.

Kalo tanya berapa banyak pampers nak kena bawa.. berapa banyak baju newsborn nak kena bawa.. Semuanya bergantung kepada berapa hari kita stay di hospital. 

Kalau bersalin normal.. kalau takde apa-apa.. ibu dan baby sihat.. esoknya dah boleh balik rumah. Adalah lebih baik packing untuk 3 hari stay di hospital. Lagi pun kalau kena tahan lama.. husband boleh tolong hantarkan baju dan barang keperluan lain.

Jangan lupa juga untuk asingkan siap-siap, barang yang perlu dibawa masuk ke labor room. Senang nanti. Tak perlu kelam-kabut ambil satu-satu dari beg yang kita dah packing tadi. :)